Egna lägenheten

Här finns information om problem och händelser som kan uppstå i det dagliga livet i lägenheterna men även i våra gemensamma utrymmen. 

Den egna lägenhetsdörren är gränsen mellan den yttre miljön och det egna hemmet. Problem som uppstår i den egna lägenheten är den enskilda medlemmens ansvar (även ekonomiskt).

Yttersidan av lägenhetsdörren räknas till allmän. Det allmänna utrymmet är det som vi gemensamt nyttjar, exempelvis gården och garaget. De flesta allmänna utrymmena delas med vår systerförening Brf Ostindiefararen och sköts av Skandäckets Samfällighetsförening.

Ni hittar direktlänkar, telefonnummer och instruktioner som kan vara bra att ha vid olika situationer som kan uppkomma på den här sidan.

Andrahandsuthyrning

Det rör sig om en andrahandsupplåtelse så snart någon annan än bostadsrättsinnehavaren nyttjar lägenheten på ett självständigt sätt. Det spelar ingen roll till vem man hyr ut. Det räknas som en andrahandsupplåtelse även om andrahandsupplåtelsen sker till bostadsrättsinnehavarens föräldrar eller barn. Det räknas som en andrahandsupplåtelse även när lägenheten lånas ut gratis. Tillstånd måste alltid sökas hos styrelsen. När en ansökan om andrahandsuthyrning kommer in ska bostadsrättsföreningens styrelse ta ställning till den. Styrelsen får inte beakta andrahandshyresgästens ekonomi vid tillståndsprövningen. Det är alltid bostadsrättsinnehavaren som är ekonomiskt ansvarig gentemot bostadsrättsföreningen

Vad som brukar betraktas som skäl för att hyra ut sin bostad i andra hand är exempelvis

  • Arbete eller studier på annan ort, provsamboende, sjukhusvistelse, fängelsevistelse eller uthyrning till närstående under en tillfällig period.

  • Likaså bör det om en bostadsrätt är svårsåld föreligga skäl under en övergångsperiod.

Samtycke till andrahandsupplåtelse kan vägras om bostadsrättsföreningen har befogad anledning. Även om det finns skäl kan bostadsrättsföreningen alltså ha rätt att vägra tillstånd för andrahandsupplåtelse.

  • Om andrahandsuthyrningen har pågått eller ska pågå under väldigt lång tid kan bostadsrättsföreningen ha en befogad anledning att neka.

  • En annan befogad anledning att neka kan vara att bostadsrättsföreningen är liten och är i behov av engagerade och aktiva medlemmar.

Tillstånd för andrahandsuthyrning brukar beviljas för ett halvår eller max ett år i taget. Därefter får den som önskar fortsätta hyra ut sin lägenhet komma in med en ny ansökan om andrahandsuthyrning. Denna ansökan behöver bland annat innehålla de skäl som bostadsrättshavaren har för fortsatt andrahandsupplåtelse.

Process vid andrahandsuthyrning
Följ processen för uthyrning i andra hand och använd dokument längst ned på sidan

  1. Meddela styrelsen om att lägenheten kommer att hyras ut i andrahand och orsaken till detta

  2. När andrahandsuthyrare har hittats och kontrakts har skrivits skickas en kopia till styrelsen. Vänligen använd dokumentet "ansökan om tillstånd till upplåtelse i andra hand"

  3. En tid innan kontraktet löper ut ska bostadsrättsinnehavaren ta kontakt med styrelsen för att meddela om kontraktet kommer att förnyas eller ej

  4. Om andrahandsuthyrningen kommer att fortsätta ska bostadsrättsinnehavaren skicka in ytterligare en ny ansökan till styrelsen

  5. Andrahandsuthyrning sker ett år i taget

  6. All kommunikation från styrelsen sker till bostadsrättsinnehavaren

Värmeproblem

Värmesystemet baseras på ett generellt system som beror på den yttre temperaturen. Dock kan varje lägenhet reglera sin egen innertemperatur på vardera element.

Rumstemperaturen regleras med termostatventiler som är placerade på radiatorerna. Dessa är förinställda för att ge en rumstemperatur på ca +21 grader. Det är viktigt att termostaten inte täcks över. Känselkroppen som ska känna av rumstemperaturen kan då inte läsa av rätt temperatur.(bostadspärmen Kapitel 1; el, värme och vatten).

Ventilationssystemet
Ventilationssystemet i bostaden fungerar i princip så att en frånluftfläkt suger ut luften från badrum, wc, kök och klädkammare och ersättningsluft tas in i bostaden via tilluftsdon i sov och vardagsrum (i anslutning till radiatorerna). Ventilationssystemet är utrustat med utetemperatur reglering. Det innebär att luftomsättningen minskar något om det är kallt ute, vilket också minskar risken för kalldrag vid tillluftsdonen under fönstrena. Ändra inte inställningen av frånluftsventilerna, då det kan rubba hela ventilationssystemets funktion (bostadspärmen Kapitel 1; ventilation).

Radiatorn får inte byggas in eller på annat sätt döljas. Detta minskar radiatorns värmeeffekt.

Avluftning av radiator
Luft i systemet försämrar eller hindrar vattencirkulationen. Detta kan höras som ett bubblande ljud  i radiatorn.  Luften samlas oftast i systemets högsta punkter. På varje radiator sitter därför en avluftningsventil placerad i något av de övre hörnen. Vid avluftning öppnas ventilen försiktigt. Sätt ett uppsamlingskärl under avluftningsventilens pip och öppna försiktigt ventilen med en specialnyckel. Den luft som finns i ledningen strömmar ut och till slut kommer enbart vatten stäng då ventilen. Radiatorn ska hållas ren för bästa funktion.

Byta elementfilter

Uteluften kommer in i din lägenhet via de tilluftsdon som är placerade bakom varje element i din lägenhet. Här sitter ett filter som regelbundet ska bytas. Ett igensatt filter hindrar tilluften att ta sig in i lägenheten, vilket kan leda till ett försämrat inomhusklimat. Elementfiltrets funktion är att rensa bort smutspartiklar i uteluften så att luften i din lägenhet blir så bra som möjligt. Filtren är konstruerad för att ge ett visst motstånd för luften. Byt därför inte filterkvalitet utan att ta kontakt med föreningen. 

Hur du gör:

  1. Knäpp loss snäppfästena som sitter överst på elementet. Dessa drar man utåt och lyfter så skall de lossa relativt enkelt. Lyft av locket. 

  2. Dra försiktigt ut det gamla filtret och tänk på att det kan vara en hel del smuts som hänger med ut. Lägg det i en plastpåse. Det gamla filtret slängs i brännbart restavfall. Här går det att försöka göra rent precis vid ventilationshålet där det kan sitta en hel del smuts. Dammsug gärna. 

  3. Sätt in det nya filtret med den luddiga sidan utåt mot fasaden och den styva sidan på filtret mot lägenheten. Om filtret inte glider ned lätt går det att stoppa ned två papper i hålet och sedan trä filtret mellan pappren. När filtret är på plats dras pappren upp. Var noga med att filtret verkligen kommer ned helt i utrymmet. 

  4. Sätt tillbaka locket på elementet ordentligt. 

Elektriska problem

Elektriska problem som sker inne i lägenheten är medlemmens egna ansvar. Vissa fel kan man behöva reglera från Elrummet. Kontakta Styrelsen för att få tillträde till Elrummet. Endast styrelsemedlemmar har tillträde till Elrummet.​

Vid akuta behov kontakta Göteborgs el på telefonnummer 031-62 62 62.​

Novo fastighet & förvaltning har fått uppdraget av bostadsrättsföreningen att vara behjälpliga med tekniska problem i allmänna utrymmen i fastigheten. De hjälper också till med problem som uppstår i er lägenhet där ni står för kostnaden och kan även hjälpa er att komma i kontakt med andra hantverkare. Felanmälan sker via mejl, men vid brådskande tillfällen även per telefon lämna namn adress samt telefonnummer där de kan nå er.

Mejl: novofastighet@gmail.com
Telefon: 0704917407

Renovering

Golvlister

Original golvlisterna är inte längre möjliga att få tag på från leverantör.

Att tänka på vid byte av köksfläkt

Om du vill byta köksfläkt behöver du tänka på detta. Det är upp till oss medlemmar själva att byta köksfläkt och att se till att den blir rätt injusterad. Det viktiga är att den nya köksfläkten fungerar på samma sätt som de som installerades när lägenheterna byggdes. För att göra det finns det två sätt: 

  • Installera en fläkt tillverkad av Franke som är av typen Alliance Lägenhet. 

  • Installera en fläkt av en ett annat märke eller typ tillsammans med ett Sirrus Automatspjäll.

Det är bara dessa två metoder som passar in i husens mekaniska ventilationssystem. Alla andra sätt kommer att påverka ventilationssystemet i hela huset i form av för högt flöde, vilket leder till högre energiförbrukning, undertryck, dragiga lägenheter och kanske också dålig lukt. 

I spisfläkten finns det ett spjäll på vilket det går att justera frånluftens grundflöde, det vill säga det flöde som inte är forcerat, till cirka 10 L/s. Önskat forceringsflöde är cirka 40-60 L/s.  Vid matlagning startas det forcerade flödet genom att spjället öppnar och fläkten startar.

När det gäller fläktar från Franke är dessa saker bra att tänkar på:

Vid byte av spisfläkt ska nedanstående krav vara uppfyllda:

  • Spisfläkten ska ha möjlighet till injustering av grundflödet till 10 L/s och ha ett forceringsflöde.

  • För att underlätta obligatorisk ventilationskontroll, OVK, ska luftflödet gå att mäta och mätpunkterna ska vara lätt åtkomliga.

  • Lägenhetsinnehavaren ansvarar för att luftflödet blir injusterat. 

  • Fläktkåpan ska vara försedd med fettfilter.

  • För att inkanalen (frånluftkanalen) ska gå att inspektera och att rensa ska den vara lätt åtkomlig och den ska även gå att demontera utan att använda verktyg.

Inflyttning och utflyttning

ATT TÄNKA PÅ VID UTFLYTTNING

  • Lämna kvar router och TV-puck i lägenheten. Gå in på Telia och ta bort dina koder.

  • Lämna kvar hänglås till förråd med nycklar.

  • Lämna elektriska nyckelbrickor (3st), lägenhetsnycklar och nycklar till postlåda. Har du köpt till fler måste dessa också lämnas. 

  • Återlämna eventuell garagetagg till garageansvarig i styrelsen. Nyinflyttad får sin tagg från garageansvarig. 

  • Maila styrelsen för att ta bort:ditt namn och telefonnummer från porttelefonen och din mailadress från maillistan.


ATT TÄNKA PÅ VID INFLYTTNING

  • Säkerställ att du fått alla nycklar från säljaren.

  • Säkerställ att router och TV-puck finns i lägenheten och att de gamla koderna är borttagna.

  • Maila styrelsen för att lägga till ditt namn och telefonnummer i porttelefonen och din mailadress i maillistan för att ta del av information från styrelsen.

Trivselregler

Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara nyttjanderätt till en bostad i föreningens fastighet, utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar.

1. Var aktsam och vårda lägenheten. Om det uppstår en allvarlig händelse eller skada i lägenheten som måste tas om hand om direkt måste du kontakta styrelsen omedelbart.​

2. Hyr inte ut din lägenhet i andra hand utan tillstånd från styrelsen.​

3. Yrkes- eller affärsmässig verksamhet får inte bedrivas i lägenheten utan tillstånd från styrelsen.​

4. Mindre förändringar får göras i lägenheten. Större förändringar kräver tillstånd av styrelsen. Alla arbeten i lägenheten måste utföras på ett fackmannamässigt sätt och ske under dagtid om det innebär hög ljudnivå.

5. Montering av paraboler, antenner och annat utvändigt är inte tillåtet utan tillstånd från styrelsen. Detsamma gäller vind- och solskydd och andra avskärmningsanordningar. Balkongskydd får däremot monteras om de är linje med färg och material som styrelsen bestämt. Blomlådor får inte hängas utanför balkonger eller terasser. Endast el- och gasolgrill får användas på balkonger och terasser.  ​

6. Tänk på att inte störa grannar med hög ljudnivå på kvälls- och nattetid ( såga, spika, spela hög musik t ex).

7. Förvara aldrig brandfarligt gods i lägenheter och förråd.

8. Lämna inte dörrar och portar till gemensamma utrymmen öppna och olåsta. Se till att ingen obehörig kommer in i samband med in- och utpassering för att förhindra inbrott och skadegörelse. 

9. All sophantering ska ske enligt anvisningar. Läs mer under Avfallshantering. 

10. Förvara inte annat än det som är anvisat i de gemensamma utrymmena. Framkomligheten i trapphusen får inte hindras och därför får inga föremål (cyklar eller barnvagnar t ex) förvaras i dessa utrymmen. Balkonger och terasser får inte användas för permanent förvaring av föremål som inte hör till en normal möblering. 

11. Rastning av husdjur får inte ske på den gemensamma gården. 

12. Skräpa inte ned i gemensamma utrymmen eller på gården (fimpar och snus tex). Om du röker måste du ta hänsyn till andra medlemmar som kan vara känsliga mot tobaksrök. 

13. Mattor får inte skakas på balkongerna, i trapphus eller på terasserna.

14. Anslag får bara styrelsen sätta upp i våra trapphus (i speciella anslagsskåp). I vissa fall kan undantag göras om styrelsen blivit tillfrågad innan.

15. Det är förbjudet att köra motorfordon på gården. Likaså gäller parkeringsförbud för motorfordon, släp- eller husvagnar på gården och intill fastigheten utanför avsedda parkeringsytor. Endast utryckningsfordon och hjälpmedel för rörelsehindrade får köra på gården. Motorcyklar får inte parkeras i garagen eller i cykelrummen (p g a brandsäkerhetsbestämmelser).

Trivselreglerna nedan är fastställda av styrelsen den 26 januari 2009 och gäller tillsvidare. Har du frågor om hur man ska tolka vissa regler kontakta styrelsen.

FAQ

Styrelsen får regelbundet in frågor och vi fyller kontinuerligt på denna sidan med svar på dessa.

Gården

Gården delas med BRF Ostindefararen och sköts via gemensamhetsföreningen Skandäcket. I Skandäcket finns ”Blomestergruppen” som tar fram förslag på vad vi ska ha på gården och som till viss del är med och implementerar det som beslutats. Nya medlemmar är alltid välkomna till ”Blomstergruppen”!

Ätbar gård

Innergården delas av medlemmar i BRF Götheborg och BRF Ostindiefararen och sköts av blomstergruppen. På gården finns bland annat några bärbuskar som tillhör alla oss medlemmar. Låt dig väl smaka.

Fasad inspektion

Vår fasad är en putsfasad  precis som andra hus i området. På några hus upptäckte problem med fasaden innan vårt hus byggdes. Man la därför ett tjockare lager puts på vårt hus och vi inspekterar årligen fasaden som en säkerhetsåtgärd

Markis och balkong skydd

Den godkända kulören för markiser och balkongskydd är färg nr. 79 (NCS 4000-N) är fabrikat Sandatex. Denna är standard hos dom flesta som säljer markiser.

Beställa nya nycklar

Om du tappat bort en nyckel eller bara behöver beställa en ny kontaktar du styrelsen genom kontakt@brfgotheborg.se.

Inglasad balkong

På årsstämman 2021 togs beslut om att inte godkänna inglasade balkonger med motivering att det påverkar sikt mot vattnet från andra lägenheter.

Bostadsinformation / Lägenhetsförteckning

Uppgifter om fastighetsuppgifter, adress och lägenhetsnummer som bland annat efterfrågas av banker kan ni hitta på egen hand via hsb.se - Logga in på mitt hsb (med bankid) - Mina sidor - Min bostad. Sidan är utskriftsvänlig. 

Borttappade taggar och beställa nya taggar

Om du tappar bort en tagg är det viktigt att du omgående kontaktar styrelsen för att spärra taggen på kontakt@brfgotheborg.se.

För att beställa nya taggar kontaktar du styrelsen och kostnaden (250kr/tagg) för taggarna läggs på din hyra.

Hemförsäkring med ett bostadsrättstillägg 

Du bör komplettera din hemförsäkring med ett bostadsrättstillägg eftersom du själv ansvarar för underhållet av din bostad. 

Försäkringen omfattar inredning i lägenheten som du ansvarar för enligt föreningens stadgar och bostadsrättslagen. Det kan exempelvis vara köksinredning, hushållsmaskiner, handfat, snickerier eller golv.

Försäkringen ersätter skador orsakade av bland annat:

  • stöd och skadegörelse

  • brand och läckage

  • plötslig och oförutsedd händelse (allrisk)

  • dessutom ersätts skador på hushållsmaskiner och installationer.

Försäkringen ersätter inte:

  • skada som kan ersättas av bostadsrättsföreningens fastighetsförsäkring.

Byte av packning i FM Mattsson kran / RSK nummer och specialverktyg

Gäller originalblandare från FM Mattsson i Badrum. 

Blandaren hör till FM Mattssons 9000 serie som är utgående, RSK 8235212.
Ny insats RSK 8591770, verktyg RSK 8592419.
Det finns även en komplett sats med insats och verktyg, RSK 8591946.